Fonnabu - krevende start med kraftig vind

Fonnabu oppgraderes, august 2019.
Fonnabu oppgraderes, august 2019. Foto: Bergen og Hordaland Turlag

Store værutfordringer. Snart er taket tett. Fonnabu utvides med 40 kvm.

Fonnabu blir større

Siden 9. august har et blitt jobbet hardt med å få det nye tilbygget, stue, kjøkken og tre ekstra sengeplasser på Fonnabu ferdig. 

– Nå er fundament og reisverk kommet på plass. Vi håper på å få tett hytte før helgen, sier hytte- og rutesjef i Bergen og Hordaland Turlag, Johnny Bjørge. 

Han forteller videre om store værutfordringer i løpet av byggeperioden så langt.

– Det har vært mye vind. Dette har gjort arbeidet mer krevende enn opprinnelig antatt, men Bjørn S. Vike og hans to sherpaer er vant til tøffe forhold, så de har holdt god fremdrift likevel, sier Bjørge.

Gamlehytten fra 1974 blir også oppgradert, med blant annet nytt kjøkken, gulv, vinduer og solcellesystem. Der blir det også tilrettelagt rom for hundeiere med senger og to hundebur.

Se flere bilder fra arbeidet med Fonnabu

Mer attraktiv for større grupper og kurs

Bakgrunnen for oppgraderingen av Fonnabu er at Turlaget ønsker å legge bedre tilrette for større grupper. Da blir det lettere å holde brekurs der, i tillegg blir det mer plass når fellesturer arrangeres dit.

Det er Bjørn S. Vike som utfører prosjektet, som har en prislapp på 2,7 millioner kroner.

– Sparebankstiftelsen SR Bank har bidratt med en million kroner, i tillegg kommer det Tippemidler, men prosjektet er ikke fullfinansiert ennå, forteller Bjørge.

Fonnabu er åpen for besøk i sommer og høst

Folk kan besøke Fonnabu selv om bygningsarbeidet pågår, men de må påregne støy og rot. Et alternativ er å overnatte på Breidablikk som ligger to kilometer nord for Fonnabu.

Kvinnherad Turlag, som har tiilsyn til Fonnabu, gleder seg over at prosjektet endelig realiseres. De var med i planleggingen og er med på dugnadsarbeid på hytten.

– De har ventet på dette i flere år, og det kommer til å bli veldig bra når alt er helt ferdig, sier Bjørge. – Vi håper nå at enda flere kommer til Fonnabu for å oppleve den fantastiske utsikten der, og ikke minst få seg en tur over Folgefonna.

Har du gått den historiske vandreruten «Turistvegen over Folgefonna»? Les mer om turen her.

Blir du med? Gourmettur til Fonnabu (11.–13. oktober)

Fonnabu (1449 moh. ) ved brekanten av Folgefonna har 27 sengeplasser fordelt på to hytter. Første hytten her ble bygget i 1974, den gang med Jan Gideonsen som initiativtaker og formann i byggekomitéen. Påbygget kom i 1986 og den nyeste hytten ble bygget i 1996. Populært sted for alle som har bre- og turopplevelse på programmet enten til fots om sommeren eller på ski på senvinteren. Fonnabu drives av Kvinnherad Turlag sammen med Bergen og Hordaland Turlag.